Christopher Nolan

Christopher Jonathan James Nolan is de volledige naam van Christopher Nolan.
Op 30 juli 1970 is Nolan in de Engelse hoofdstad, Londen geboren.
Nolan is een Engels-Amerikaans filmregisseur en scenarioschrijver, bekend van films als Memento, Batman Begins, The Dark Knight en The Dark Knight Rises.

 
Biografie

Nolan is de zoon van een Engelse vader en Amerikaanse moeder, en heeft beide nationaliteiten.

Hij maakte al op zevenjarige leeftijd filmpjes over zijn actiefiguren met de Super 8 mm-camera van zijn vader. Nolan studeerde Engelse literatuur aan de University College London. Bij de filmafdeling van deze school maakte hij in zijn vrije tijd 16 mm-films. Een korte film van hem, Tarantella, werd in 1989 getoond in Image Union, een programma van PBS. Een andere korte film, Larceny, werd getoond op het Cambridge Filmfestival in 1996.

 

Carrière

In 1998 kwam Following uit, zijn eerste lange speelfilm. Deze film gaat over een schrijver die geobsedeerd raakt door het volgen van onbekenden. Following werd de jaren daarna vertoond op verscheidene filmfestivals. Ondertussen probeerde Nolan geld binnen te halen voor zijn volgende project, Memento. Tijdens het Hong Kong Festival in 1999 vroeg hij zelfs na afloop van een voorstelling of het publiek geld voor zijn volgende film wilde doneren.

Memento uit 2000 was zijn tweede film. De film, gebaseerd op een kort verhaal van zijn broer Jonathan Nolan, vertelt het verhaal van de weduwnaar Leonard Shelby (gespeeld door Guy Pearce), die wraak wil nemen op de moordenaar van zijn vrouw, maar geen korte-termijngeheugen heeft en daardoor niet in staat is om nieuwe herinneringen te krijgen. Het verhaal van de film wordt gedeeltelijk in de chronologische en gedeeltelijk in de omgekeerde chronologische orde verteld. Memento kreeg lovende recensies en was een kleine hit in bioscopen. De film werd genomineerd voor zowel de Golden Globe als de Oscar voor Best Scenario.

In 2002 maakte hij een gelijknamige remake van de Noorse thriller Insomnia uit 1997. Na het succes van Memento wist hij voor deze film sterren als Al Pacino, Robin Williams en Hilary Swank te regelen. In deze film probeert een Amerikaanse regisseur een moord in het noorden van Alaska op te lossen, maar lijdt aan slapeloosheid doordat de zon in die tijd van het jaar niet ondergaat. Zijn volgende project was een film over Howard Hughes, met Jim Carrey in de hoofdrol. Hij had het script al af, maar liet het project schieten toen hij hoorde dat Martin Scorsese zijn eigen film over Hughes maakte, The Aviator. In plaats daarvan besloot hij voor Warner Bros. een nieuwe reeks Batmanfilms te maken.

In de zomer van 2005 kwam Batman Begins uit, met Christian Bale in de hoofdrol en verder belangrijke rollen voor onder andere Michael Caine, Morgan Freeman, Katie Holmes en Liam Neeson. De film werd goed ontvangen bij critici en het publiek, en was één van de grootste hits van dat jaar. In 2006 volgde zijn vijfde film, The Prestige, over twee rivaliserende goochelaars in de 19e eeuw (Christian Bale en Hugh Jackman). Het script voor deze film schreef hij samen met zijn broer Jonathan.

Zijn laatste film die in de bios draait is The Dark Knight, het vervolg op Batman Begins.
The Dark Knight ging in de USA op 18 Juli 2008 in première en was wederom een gigantisch succes.
Alleen al in het 1e openingsweekend werd er al meer dan 151.000.000$ opgehaald.
Dit terwijl de film zelf inclusief pr kosten 187.000.000$ heeft gekost.
Op moment van schrijven breekt deze film bijna alle records en krijgt van veel mensen een waardering van 5 op de 5 sterren.


In The Dark Knight deden ook o.a. acteurs als Christian Bale, Michael Caine, Morgan Freeman, Gary Oldman en Cillian Murphy weer mee.
Al was de rol van Cillian Murphy meer een cameo rol dan een daadwerkelijke rol. 
Ook werden er nieuwe hoofdrolspelers toegevoegd zoals: Maggie Gyllenhaal, Aaron Eckhart en de onlangs overleden Heath Ledger.

 

 

Persoonlijk leven

Christopher Nolan is sinds 1997 getrouwd met zijn vaste producent Emma Thomas.

 

Filmografie

 

Korte films

  • Tarantella (1989), tevens script & productie
  • Larceny (1996), tevens script & productie
  • Doodlebug (1997), tevens script & productie

 

Lange speelfilms

  • Following (1998), tevens schrijver & productie
  • Memento (2000), tevens script
  • Insomnia (2002)
  • Batman Begins (2005), tevens script
  • The Prestige (2006), tevens script & productie
  • The Dark Knight (2008), tevens script & productie
  • The Dark Knight Rises (2012), tevens script & productie
 
 Nolan