Bob Kane

Bob Kane is geboren als Robert Kahn op 24 Oktober 1915 en overleden op 3 november 1998.

Bob kane was een Amerikaanse Comic tekenaar en bedenker van Batman in Encyclopediën staat ook dat Bill Finger de mede ontwerper was. Bill Finger heeft wel mee geholpen met het ontwerp maar meer als groot adviserende rol dan creërende rol.

Bob Kane heeft eerst Robert Kahn geheten maar dit heeft hij op zijn 18e Jaar officieel laten verranderen naar de naam Bob Kane zoals wij hem kennen.

Bob kane is in 1936 begonnen als freelance catroon tekenaar voor eindredacteur Jerry Iger's Comic "Wow, What A Magazine!" het jaar daarnaa kreeg hij werk bij Jerry Iger's studio Eisner & Iger. Deze studio leverde comics op maat van de uitgevers.

Hij was tekenaar van het grappige diertje "Peter Pupp" dat in Engeland is uitgebracht in de comic "Wags". Later zijn deze strips geherdrukt in "Fiction House" van "Jumbo Comics" en nog 2 bedrijven die later zouden samensmelten naar DC Comics.

Hij heeft nog Ginger Snap in More Fun Comics, Oscar the Gumshoe voor Detective Comics en Professor Doolittle voor Adventure Comics gemaakt.

zijn 1e echte avonturen strip heet "Rusty and his Pals"

in 1960 heeft Bob Kane de comic's aan de kant gezet voor TV animaties zoals: Courageous Cat en Cool McCool. Daarnaast maakte hij nog schilderijen en die liet ie dan zien op speciale tentoonstellingen. Niet alle schilderijen die hij liet zien waren door hem gemaakt. voor sommige schilderijen had ie andere kunstenaars ingehuurd die onder zijn naam de schilderijen maakte.

in 1989 heeft Bob Kane nog een autobiografie uitgebracht onder de naam "Batman and Me" waarop in 1996 nog een vervolg kwam namelijk: "Batman and Me, The Saga Continues"

Ook was het de bedoeling dat Bob Kane in de film Batman uit 1989 nog een bijrol kreeg als striptekenaar voor de krant om de tekening van "The Bat-man" te maken voor Alexander Knox. Maar omdat Bob Kane het niet aan tijd had op het moment van filmen is het niet door gegaan. Echter Kane's kenmerk de vierkante handtekening is nog duidelijk op de tekening te zien.

Bob Kane is overleden op 3 November 1998 en liet zijn vrouw Elizabeth Sanders\Kane, zijn dochter en kleinzoon na. zijn vrouw heeft in 3 Batman films meegespeelt.

Kane ligt begraven in Forest Lawn Memorial Park (Hollywood Hills) te Los Angeles, California

Bob Kane

Hoe Bob Kane Batman bedacht

Bob Kane heeft Batman ontworpen omdat de uitgever Action Comics meer succes helden wou zoals Superman toen der tijd was. Bob Kane bedacht toen "The Bat-Man".

zijn insperatie haalde hij van acteur Douglas Fairbank's rol in de film (Swashbuckler) The Mark of Zorro(1920), Leonardo Da Vinci's diagram van de ornithopter (een vliegtuig met soort van vleermuis vleugels) en de film van 1930 "The Bat Wishpers" gebasseerd op Mary Rinhart's Boek "The Circular Staircase".

Bob Kane belde Bill Finger op een avond op om eens naar zijn tekeningen te kijken die hij had gemaakt voor zijn nieuwe karakter "Batman".

Op die tekening was Batman een aan een touw slingerende Superman look a like met rode broek,Laarzen en een klein Domino masker. Ook had Batman statische vleugels die op vleermuis vleugels leken en had ie geen handschoenen aan.

Bill Finger heeft hem toen geadviseerd handschoenen met gauntlets aan te doen de vleugels te vervangen door een cape, de rood te vervangen door zwart-grijs gebasserde kleuren en een masker te nemen waarbij de ogen wit waren om het mysterieuzer te maken. Ook was het ook de bedoeling dat het masker zou doolopen naar de cape zodat het echt een onderdeel van het kostuum werd i.p.v. alleen een gedeelte voor het gezicht.

Bill had zijn inspiratie weg van Lee Falk's superheld The Phantom.
Bill Finger heeft de naam Bruce Wayne ook bedacht.

Kane had nadat Bill Finger de adviseerde rol had gespeeld een contract ondertekent voor het Batman Karakter daardoor is Bob Kane de enige persoon die de eer van het bedrijf kreeg voor het Batman karakter.

Het 1e nummer waar Batman in voor komt is Detective Comics #27 die in mei 1939 verscheen.

In dit nummer maakte Bob Kane de tekeningen en Bill Finger schreef de verhalen.

 

Bob Kane had een hele ander soort held voor ogen als Bill Finger. Bob Kane wou er toen meer een Superheld die zijn eigen wetten volgde maken terwijl Bill Finger er meer een wetenschappenlijke detective van heeft gemaakt.

in 1943 is Bob kane gestopt met het maken van de Batman Comic's en is begonnen met Batman stips in voor de kranten. in 1946 werd Kane weer ingehuurd voor het maken van de comic's echter tekende hij dat zelfs niet maar hij huurde andere tekenaars (Lew S. Schwartz van 1946-1953 en Sheldon Moldoff van 1953-1967) zonder medeweten van DC in die het voor hem tekenden onder zijn naam.

Batman 1939

#27

Hoe Bob Kane Robin bedacht

Robin is eigen ontstaan uit een klein gesprekje tussen Bill Finger en Bob Kane. Omdat Bill een Detective van Batman had gemaakt vond Bill dat Batman net als Sherlock Holmes een soort van Watson nodig had om tegen aan te praten. Bill was namelijk een beetje zat van het idee dat je alleen Batman's gedachten maar zat te lezen.

Bob Kane belde later Bill Finger op dat hij iets met het idee had gedaan en een jongen aan de strip wou toevoegen die zich met Batman kon identificeren. Bill vond dit natuurlijk geweldig.

Kane wou die jongen dan Mercury noemen en een soort Super-costuum geven. echter Jerry Robinson(inkter) adviseerde een normaal persoon te nemen met de naam Robin. Robinson kwam op de naam doordat hij veel Robin Hood verhalen had gelezen in zijn kinderjaren. Ook werd hij geïnspireerd door een illustratie boek van N.C. Wyeth.

Het nieuwe karakter kwam tot leven als een circus artiest met de naam Dick Grayson die weeskind was geworden. de 1e keer dat Robin in de strip voorkwam was Detective Comics #38 in April 1940. Hij was hier het hulpje van Batman. vele hulpjes\sidekicks zijn tijdens de Golden Age comic periode geïnspireerd door Robin.

Robin's 1e Comic

 

Hoe Bob Kane The Joker bedacht

Batman's aardsvijand "The Joker" kwam voor het eerst voor in de lente van 1940 in de comic "Batman #1". Wie het kakrakter officieel bedacht heeft is nog onenigheid over. Maar volgens Bob Kane is het zo gegaan:

Jerry Robinson kwam met een Joker speelkaart aan zetten. Toen zei Bob Kane hey die Joker op die kaart lijkt wel op Conrad Veidt je weet wel die acteur van de film "The Man Who Laughs" uit 1928 van Victor Hugo. Bill Finger kon dit bevestigen door een Boek die hij had met een foto van die Conrad Veidt en zei van die Conrad Veidt lijkt idd veel op The Joker. Omdat Jerry de kaart onder de ogen van Bob en Bill had gebracht zei Jerry tot zijn dood aan toe dat hij The Joker had bedacht. Maar daar dacht Bob dus duidelijk anders over. Bob zegt het aanleveren van een speelkaart heeft niks te maken met het daadwerkelijke creëren van het karakter. We hebben de Joker kaart alleen de 1e paar nummers als speelkaart voor The Joker gebruikt omdat Jerry dit graag wou. Bob is dus duidelijk van mening dat hij en Bill het daadwerkelijke karakter bedacht hebben.

Maar volgens Jerry Robinson is het zo gegaan :

Bill Finger kende Conrad Veidt omdat hij vaak naar dat soort films ging. Conrad Veidt had in die film clown's make-up met een bevroren lach op zijn gezicht. Wanneer Bill de 1e Joker tekeningen zag zei Bill dus ook dan het hem deed denken aan Conrad Veidt in de film "The Man Who Laughs" en dat hij wel eens wat film fragmenten zou mee nemen om het Jerry Robinson te laten zien. Bill had natuurlijk nu het hele karakter The Joker al in zijn hoofd uitgedacht en zo is The Joker ontstaan. Na het zien van de fragmenten heeft Jerry pas de kaart laten zien aan Bob Kane en Bill Finger.

De orginele speelkaart van Jerry Robinson heeft nog van 16 September 2006 tot 28 Januari 2007 in het Jewish Museum in New York tentoongestelt gestaan. Diezelfde kaart werd van 24 Oktober 2004 tot 28 augutus 2005 getoont in het William Breman Jewis Heritage Museum in Atlanta , Georgia.

 

 

Conrad Veidt

Joker's 1e verschijning