Bill Finger

Bill Finger (William Bill Finger) is geboren op 8 Februari 1914 en is overleden op 18 Januari 1974
Bill Finger was een Amerikaanse schrijver en staat het bekendst als onofficiële mede bedenker van Batman en mede createur is van de ontwikkeling van de Batman series. 

Pas in de latere jaren heeft Bob Kane toegegeven dat Bill een grote rol heeft gespeeld in het creëren van Batman. Daardoor is in de Comic boek encyclopedie komen te staan dat Bill Finger Batman samen met Bob Kane gecreëerd heeft.

Bill Finger heeft ook geholpen met het creëren van karakters zoals The Joker, Catwoman, Two-Face, The Riddler, Robin enz. Bill maakte niet alleen Batman verhalen maar schreef ook allerlei Green Latern verhalen.

Bill Finger kwam in 1938 voor Bob Kane werken. Bill was toendertijd ook nog part-time schoenen verkoper en heeft Bob Kane ontmoet tijdens een feestje. Bob Kane heeft toen Bill Finger gevraagd om als spook-schrijver onder Bob Kane's naam te werken voor de strip "Rusty and clip Carson".  

Bill Finger en Batman

In 1939 kwam "National Comics" met het succes "Superman" in het blad "Action Comics". Meteen vroegen de eindredacteuren of er nog zo'n held gecreëerd kon worden. Bob kane gaf toen meteen een reactie dat hij het idee "The Bat-Man" wou uitwerken.

Bob Kane belde op een avond Bill Finger op om eens naar zijn tekeningen te kijken die hij had gemaakt voor zijn nieuwe karakter "Batman". 

Op die tekening was Batman een aan een touw slingerende Superman look a like met rode broek,Laarzen en een klein Domino masker. Ook had Batman statische vleugels die op vleermuis vleugels leken en had ie geen handschoenen aan.

Bill Finger heeft hem toen geadviseerd handschoenen met gauntlets aan te doen de vleugels te vervangen door een cape, de rood te vervangen door zwart-grijs gebasserde kleuren en een masker te nemen waarbij de ogen wit waren om het mysterieuzer te maken. Ook was het ook de bedoeling dat het masker zou doolopen naar de cape zodat het echt een onderdeel van het kostuum werd i.p.v. alleen een gedeelte voor het gezicht.

Bill had zijn inspiratie weg van Lee Falk's superheld The Phantom.
Bill Finger heeft de naam Bruce Wayne ook bedacht.  De naam Bruce kwam van de Schotse partiot Robert Bruce. Voor de achternaam wou Bill Finger een naam die kolonisatie zou suggereren en tegelijkerijd een naam voor een playboy zou zijn. Bill probeerde eerst namen zoals Adams en Hancock totdat hij moest denken aan oorlogs generaal Mad Anthony Wayne. Zo ontstond de naam Bruce Wayne.

Kane had nadat Bill Finger de adviseerde rol had gespeeld een contract ondertekent voor het Batman Karakter daardoor is Bob Kane de enige persoon die de eer van het bedrijf kreeg voor het Batman karakter.

Het 1e nummer waar Batman in voor komt is Detective Comics #27 die in mei 1939 verscheen.

In dit nummer maakte Bob Kane de tekeningen en Bill Finger schreef de verhalen.

Bob Kane had een hele ander soort held voor ogen als Bill Finger. Bob Kane wou er toen meer een Superheld die zijn eigen wetten volgde maken terwijl Bill Finger er meer een wetenschappenlijke detective van heeft gemaakt.

Bill Finger en Robin

Robin is eigen ontstaan uit een klein gesprekje tussen Bill Finger en Bob Kane. Omdat Bill een Detective van Batman had gemaakt vond Bill dat Batman net als Sherlock Holmes een soort van Watson nodig had om tegen aan te praten. Bill was namelijk een beetje zat van het idee dat je alleen Batman's gedachten maar zat te lezen.

Bob Kane belde later Bill Finger op dat hij iets met het idee had gedaan en een jongen aan de strip wou toevoegen die zich met Batman kon identificeren. Bill vond dit natuurlijk geweldig.

Kane wou die jongen dan Mercury noemen en een soort Super-costuum geven. echter Jerry Robinson(inkter) adviseerde een normaal persoon te nemen met de naam Robin. Robinson kwam op de naam doordat hij veel Robin Hood verhalen had gelezen in zijn kinderjaren. Ook werd hij geïnspireerd door een illustratie boek van N.C. Wyeth.

Bill Finger was de bedenker van het verhaal van Robin en zijn ouders. Het nieuwe karakter kwam tot leven als een circus artiest met de naam Dick Grayson die weeskind was geworden omdat zijn ouders tijdens een trapeze act vermoord werden. De 1e keer dat Robin in de strip voorkwam was Detective Comics #38 in April 1940. Hij was hier het hulpje van Batman. vele hulpjes\sidekicks zijn tijdens de Golden Age comic periode geïnspireerd door Robin. 

Bill Finger en The Joker

Batman's aardsvijand "The Joker" kwam voor het eerst voor in de lente van 1940 in de comic "Batman #1". Wie het kakrakter officieel bedacht heeft is nog onenigheid over. Maar volgens Bob Kane is het zo gegaan:

Jerry Robinson kwam met een Joker speelkaart aan zetten. Toen zei Bob Kane hey die Joker op die kaart lijkt wel op Conrad Veidt je weet wel die acteur van de film "The Man Who Laughs" uit 1928 van Victor Hugo. Bill Finger kon dit bevestigen door een Boek die hij had met een foto van die Conrad Veidt en zei van die Conrad Veidt lijkt idd veel op The Joker. Omdat Jerry de kaart onder de ogen van Bob en Bill had gebracht zei Jerry tot zijn dood aan toe dat hij The Joker had bedacht. Maar daar dacht Bob dus duidelijk anders over. Bob zegt het aanleveren van een speelkaart heeft niks te maken met het daadwerkelijke creëren van het karakter. We hebben de Joker kaart alleen de 1e paar nummers als speelkaart voor The Joker gebruikt omdat Jerry dit graag wou. Bob is dus duidelijk van mening dat hij en Bill het daadwerkelijke karakter bedacht hebben.

Maar volgens Jerry Robinson is het zo gegaan :

Bill Finger kende Conrad Veidt omdat hij vaak naar dat soort films ging. Conrad Veidt had in die film clown's make-up met een bevroren lach op zijn gezicht. Wanneer Bill de 1e Joker tekeningen zag zei Bill dus ook dan het hem deed denken aan Conrad Veidt in de film "The Man Who Laughs" en dat hij wel eens wat film fragmenten zou mee nemen om het Jerry Robinson te laten zien. Bill had natuurlijk nu het hele karakter The Joker al in zijn hoofd uitgedacht en zo is The Joker ontstaan. Na het zien van de fragmenten heeft Jerry pas de kaart laten zien aan Bob Kane en Bill Finger.

De orginele speelkaart van Jerry Robinson heeft nog van 16 September 2006 tot 28 Januari 2007 in het Jewish Museum in New York tentoongestelt gestaan. Diezelfde kaart werd van 24 Oktober 2004 tot 28 augutus 2005 getoont in het William Breman Jewis Heritage Museum in Atlanta , Georgia.

Bill Finger en Cariére

Comic historicus Jim Steranko heeft in 1970 geschreven dat eindredacteur Withney Ellsworth aan Bob Kane gesuggereerd heeft om Bill Finger tijdelijk te vervangen omdat Bill niet al te snel was met het schrijven van de verhalen. Tijdens deze afwezigheid nam Gardner Fox het van Bill over. Garder Fox is verrantwoordelijk voor het bedenken van de Batman Utility Belt, Bat-Gyro/Plane en de Batarang. Toen Bill terug kwam heeft hij mee geholpen met het creëren van de Batmobiel en de Batcave. Bill Finger heeft ook de naam Gotham City bedacht.

Bill zijn verhalen onderscheiden zich van andere verhalen omdat hij grote rekwisieten gebruikte zoals groot kleingeld (pennie), een naaimachine en een typmachine. Later heeft Bill Finger de studio van Bob Kane verlaten om direct bij DC Comics te werken. Daar werkte wertke hij aan Batman,Superman(waar hij het karakter Lana Lang heeft geintroduceerd) en nog andere stripverhalen. Hij heeft zelfs scripts geschreven voor concurenten zoals Fawcett,Quality and Timeley en zelfs voor Marvel Comics.

Bill Finger en Green Latern

In 1940 heeft Bill Finger samengewerkt met tekenaar Martin Nodell. Ze werkten aan de nieuwe superheld The Green Latern die voor het eerst verscheen in All-American Comics #16 die in Juli 1940 uitgebracht werd. Officieel kwam Bill er pas bij nadat het karakter al uitgewerkt was door Martin. Toch hebben ze beide de eer gekregen in de comics. Martin gebruikte in de 1e nummers de artiestennaam "Matt Dellon".

Omdat Bill alleen was ingehuurd voor het schrijven van de scripts en Martin het karakter al af had voor Bill ingehuurd werd kwam Martin zijn naam altijd eerst op de comic credits en daarna pas die van Bill. Maar als er een spook-artiest bezig was zoals bijv. Inwin Hasen die dan onder de naam van Martin ging tekenenen kwam Bill zijn naam eerst te staan. Op dat moment stond er op de comic "by Bill Finger and Martin Nodell".

Bill Ginger en Film

Bill Finger heeft als scenariroschrijver meerdere scripts geschreven of meegeholpen met een script bij onder ander de fims "Death Comes to Planet Aytin",The Green Slime en Track of the "Moon Beast". Hij heeft ook de aflevering "Clock King" geschreven voor de Batman televisiserie van de jaren 60.

 Bill Finger en Credits

Bob Kane had in een contract met National Comics onder andere afgedwongen dat zijn naam in elke Batman comic moest komen die ooit gemaakt zou worden in ruil voor de eigendom van het karakter Batman. Het nadeel van dit contract is dat Bill Finger nooit de eer heeft gekregen die hij verdiende. Zijn naam werd ook nooit genoemd bij de Batman comics die in de jaren 40 en 50 verschenen.

Bij het zuster bedrijf All-American Publications kreeg Bill wel de eer die hem toe kwam. Zijn naam stond in de credits van het 1e Wildcat verhaal die verscheen in Sensation Comics#1 die in 1942 uit kwam en in het 1e The Green Latern verhaal van Juli 1940 die in All American Comics #16 verscheen.

National Comics heeft later All-American Publications geïntegreerd in hun eigen bedrijf. Daardoor kwamen er steeds minder credits bij een verhaal te staan. Alleen Bob Kane en William Moulton Marston de uitvinder van Wonder Woman kregen nog credits bij de verhalen in de comics.

Bill Finger begon in de jaren 60 eindelijk een beetje eer te krijgen voor het schrijfwerk dat hij voor Batman deed. Op de brieven pagina in Batman#169 die in Februari 1965 verscheen schreef eindredacteur Julius Schwartz dat Bill Finger de createur was van The Riddler.

Nadat Bill Finger overleden was werd hij geintroduceerd in de Will Eisner Award Hall of Fame en de Jack Kirby Hall of Fame. Ook is er een Bill Finger Award door Jerry Robinson opgericht die door comicboek schrijvers als eeuwige roem gezien werd.

Bob Kane zei ooit : "Er waren andere Batman schrijvers door de jaren heen, maar ze konden nooit de stijl en de smaak van Bill zijn verhalen evenaren. Bill was de beste schrijver in de bussiness en het leek wel of het zijn lot was om Batman verhalen te schrijven."

bill-finger