Batman v. Superman : Dawn of justice (2016)

Batman v Superman: Dawn of Justice is een Amerikaanse actie-sciencefictionfilm uit 2016, geregisseerd door Zack Snyder. In de film spelen de superhelden Batman en Superman van DC Comics. Batman v Superman: Dawn of Justice is de tweede film die zich afspeelt in het zogenoemde "DC Extended Universe" en is tevens een sequel op de film Man of Steel uit 2013. De hoofdrollen worden vertolkt door Henry Cavill, Ben Affleck, Amy Adams, Gal Gadot en Jesse Eisenberg. De film is vrijgegeven in 2D, 3D en IMAX 3D.

Verhaal

De mensheid maakt zich zorgen over de ongecontroleerde acties van de superheld Superman na een grote verwoesting die hij achter liet in de stad Metropolis. Dit baart Gotham City ook onrust. Batman komt poolshoogte nemen in Metropolis. Batman en Superman raken in een strijd verwikkeld. Al snel dreigt er opnieuw een dag des onheils veroorzaakt door de schurk Lex Luthor. Batman en Superman zullen hun meningsverschil aan de kant moeten zetten om een nieuwe ramp te voorkomen. Hierin krijgen de twee helden ook steun van Wonder Woman.

Rolverdeling

ActeurPersonage
Ben Affleck Bruce Wayne / Batman
Henry Cavill Clark Kent / Superman
Amy Adams Lois Lane
Gal Gadot Diana Prince / Wonder Woman
Jesse Eisenberg Lex Luthor
Diane Lane Martha Kent
Jeremy Irons Alfred Pennyworth
Laurence Fishburne Perry White
Holly Hunter U.S. Senator Finch
Scoot McNairy Wallace Keefe
Lauren Cohan Martha Wayne
Michael Shannon General Zod
Michael Cassidy Jimmy Olsen
Harry Lennix Generaal Swarnick
Kevin Costner Jonathan Kent
Ezra Miller Barry Allen / The Flash
Jason Momoa Arthur Curry / Aquaman

Achtergrond

Ontwikkeling

De film werd in 2013 aangekondigd op de San Diego Comic-Con International na het uitbrengen van Man of Steel. Door Zack Snyder werd toegelicht dat de inspiratie van het personage Batman in de film is ontstaan uit de boekenreeks Batman: The Dark Knight Returns van Frank Miller. De scenarioschrijver David S. Goyer van Man of Steel neemt ook het vervolg voor zijn rekening. Met het schrijven van het scenario werd hij later geholpen door Chris Terrio. Cameraman Larry Fong werd ingehuurd voor de film, die daarvoor met Snyder werkte aan films als 300 en Watchmen. De film werd wederom geproduceerd door Charles Roven en Deborah Snyder. Christopher Nolan bleef met de film betrokken in de rol van adviseur en uitvoerend producent.

Productie

De eerste opnames begonnen op 19 oktober 2013 in Los Angeles. Een American football-wedstrijd tussen de 'Gotham City University' en rivaal 'Metropolis State University' was een van de eerste opnames. Een aantal weken later werd er begonnen met het bouwen van de set van de boerderij van Kent zoals in de film Man of Steel. De opnames van de belangrijkste cast begonnen op 19 mei 2014 in Detroit (Michigan). De opnames bestonden onder andere uit scènes van Gal Gadot als Wonder Woman. Er waren ook extra opnames gemaakt in Chicago in november 2014. Andere filmlocaties waren in Yorkville (Illinois), New Mexico en op de Grote Oceaan.

Muziek

De filmmuziek is gecomponeerd door Hans Zimmer en Tom Holkenborg aka Junkie XL. Zimmer die de filmmuziek van Man of Steel componeerde adviseerde Snyder om Holkenborg aan het project mee te laten werken. Snyder die met Holkenborg al eerder aan films heeft samenwerkt had daar geen problemen mee. In de begin fase van filmmuziek werd in de media naar buiten gebracht dat de muziekthema's van Superman door Zimmer worden gemaakt en thema's van Batman door Holkenborg. In een interview van beide componisten werd duidelijk dat alle thema's uit de film een volledige samenwerking was tussen beide componisten. De muziek werd uitgevoerd door The Hollywood Studio Symphony in combinatie met elektronische muziek.

Release

Op 18 april 2015 verscheen een teaser trailer. Op 11 juli 2015 heeft Warner Bros. de nieuwe trailer vrijgegeven. De tweede volledige trailer verscheen op 3 december 2015. Een soundtrack preview van de originele filmmuziek werd op 15 januari 2016 vrijgegeven door WaterTower Music.
De film ging in première op 19 maart 2016 in Mexico-Stad.
De film verscheen in België op 23 Maart voor het eerst op het Witter Doek en De Nederlanders mochten een dag later op 24 Maart de film voor het eerst aanschouwen.

Trailers

TV Spotjes


 

Bron