The Dark Knight Rises (2012)

TDKR P1 The Dark Knight Rises is een Amerikaanse film in productie van regisseur Christopher Nolan, gebaseerd op het personage Batman. De film zal het vervolg worden op The Dark Knight uit 2008. Het is bekend dat onder andere Christian Bale (Bruce Wayne/Batman), Michael Caine (Alfred), Morgan Freeman (Lucius Fox) en Gary Oldman (James Gordon) weer meedoen. Nolan had eerst zijn bedenkingen over het opnieuw regisseren van een Batmanfilm, maar stemde toe nadat hij samen met zijn broer en David Goyer een verhaal had ontwikkeld dat volgens hem als waardige afsluiter van de trilogie zou dienen. De film zal worden uitgebracht op 20 juli 2012 in de Verenigde Staten, en in België op 25 juli 2012. 

Plot

tdk 1920 rise01

Acht jaar zijn verstreken sinds de vorige film. Bruce Wayne heeft moeite met het hanteren van zijn dubbelrol als Batman, daar Batman nog altijd wordt opgejaagd door de politie sinds hij de schuld van al Harvey Dent's misdaden op zich nam. Wanneer Commissaris Gordon een geheim complot ontdekt om de stad van binnenuit te verwoesten, moet Batman opnieuw actie ondernemen om Gotham te redden van de ondergang. Tevens moet hij het mysterie rondom een vrouw genaamd Selina Kyle ontrafelen.

 

Rolverdeling

   • Christian Bale als Bruce Wayne / Batman,
   • Michael Caine als Alfred Pennyworth
   • Gary Oldman als James Gordon
   • Morgan Freeman als Lucius Fox
   • Anne Hathaway als Selina Kyle / Catwoman.
   • Tom Hardy as Bane.
   • Marion Cotillard als Miranda Tate
   • Joseph Gordon-Levitt als John Blake
   • Juno Temple als Holly Robinson.
   • Josh Pence en Liam Neeson als Ra's al Ghul.
   • Nestor Carbonell als Burgemeester Anthony Garcia
   • Matthew Modine als Peter Foley
   • Brett Cullen als een rechter
   • Chris Ellis als een priester
   • Alon Abutbul als Dr. Leonid Pavel
   • Rob Brown – rol onbekend

Achtergrond

 

Ontwikkeling

tdk 1920 rise02

Jeff Robinov, president van de productieafdeling van Warner Bros., hoopte in 2011 al met een derde film in de nieuwe Batman-filmreeks te kunnen komen. In december 2008 had Nolan een eerste script voltooid, maar richtte zijn aandacht eerst op Inception.Gary Oldman was er echter zeker van dat Nolan weer de regie op zich zou nemen. Pas in februari 2010 werd bekend dat Nolan een script had geschreven dat hijzelf geschikt achtte als vervolg op The Dark Knight.David S. Goyer en Jonathan Nolan werkten dit script verder uit tot een filmscenario.

Goyer verliet tijdens de voorproductie het project om te werken aan Man of Steel. Op 10 maart 2010 tekende Nolan voor de regie, maar liet wel weten dat dit zijn laatste Batmanfilm zou worden. Tevens maakte hij bekend dat de Joker niet zou terugkeren als personage vanwege de dood van Heath Ledger. Geruchten dat de Joker mogelijk een gastrol zou krijgen via ongebruikt beeldmateriaal van The Dark Knight werden door Nolan ontkend. Voor The Dark Knight Rises werkte Nolan weer samen met cinematograaf Wally Pfister, productieontwerper Nathan Crowley, filmmonteur Lee Smith, kostuumontwerper Lindy Hemming, special effects specialisten Paul Franklin en Chris

Corbould, en componist Hans Zimmer.

Casting

tdk 1920 rise03

Anne Hathaway noemde haar rol als Selina Kyle de fysiek zwaarste rol tot die ze nu toe had gehad, vooral vanwege het strakke leren kostuum dat ze moest dragen.Ze moest vijf dagen per week trainen voor de rol. Tom Hardy gaf aan dat zijn versie van de schurk Bane een stuk dreigender en gewelddadiger zou zijn dan de Bane uit Joel Schumacher's Batman & Robin. Hardy moest ongeveer 15 kilo aan extra spieren erbij trainen voor de rol.

Liam Neeson keert terug in een cameo waarin hij opnieuw het personage Ra's al Ghul speelt. Tevens krijgt men een jongere Ra's te zien in Flashbacks die 30 jaar voor aanvang van Batman Begins spelen. Josh Pence speelt de jongere Ra's.

Aaron Eckhart had interesse in het nogmaals vertolken van Two-Face, maar Nolan stond erop dat Two-Face in de vorige film echt gestorven is en dus niet terug kon komen in een derde film.Variety kondigde aan dat Tom Conti en Joey King ook rollen in de film zouden krijgen.Christopher Judge maakte zelf bekend een rol te hebben gekregen.Cillian Murphy, die in de vorige films de schurk Dr. Jonathan Crane/Scarecrow speelde, werd tijdens de opnames ook gezien op de set.

Verschillende spelers van de Pittsburgh Steelers hebben cameo’s in de film als leden van het fictieve Gotham Rogues footballteam. Onder andere Ben Roethlisberger, Hines Ward, Willie Colon, Maurkice Pouncey, Mike Wallace, Heath Miller, Aaron Smith, Ryan Clark, Troy Polamalu, James Farrior, LaMarr Woodley, en Casey Hampton spelen in de film mee.Bill Cowher speelt de coach van het team.

Productie

Nolan koos ervoor de film niet in 3D op te nemen maar te focussen op het verbeteren van de kwaliteit van het IMAX-formaat. Nolan sprak meerdere keren af met IMAX Vice-President David Keighley om het project te bespreken.The Dark Knight Rises bevat meer scenes in IMAX dan The Dark Knight. Wally Pfister wilde de film zelfs geheel in IMAX opnemen., maar dit bleek niet haalbaar vanwege het lawaai van de IMAX-camera’s

De film werd geproduceerd met een budget van 250 miljoen dollar. De opnames begonnen op 6 mei 2011 in Jodhpur, India in Mehrangarh Fort. In november werden de opnames voltooid. Er werd zes weken lang gefilmd in Pittsburgh onder de werktitel "Magnus Rex". Opnames in de stad vonden plaats op onder andere Heinz Field, een American Footballveld,het Mellon Institute, en Software Engineering Institute van de Carnegie Mellon University. Productiefoto’s gemaakt tijdens de opnames toonden dat er een nieuwe Tumbler was gemaakt voor de film, nadat de vorige twee werden verwoest in The Dark Knight.

In November 2011 verhuisde de productie naar Newark.
Newark City Hall en het militaire park dienen als decor in de film.

Tijdens de opnames deden zich verschillende ongelukken voor. Tijdens opnames in Wollaton Hall botste een trailer tegen de ingang. Niemand raakte gewond. Een stuntman die per parachute moest landen, belandde op het dak van een huis in Cairngorm Gliding Club, Feshiebridge, na een mislukte skydivingstunt. Hathaway’s stuntactrice botste tijdens de opnames op een IMAX-camera. Niemand raakte gewond, maar de camera was totaal vernield.

Marketing

In mei 2011 werd de officiële website van de film gelanceerd, met onder andere een virale marketingscampagne gelijk aan die van The Dark Knight. Naarmate meer mensen reageerden op het officiële twitteraccount van de film, werd op de site langzaam een afbeelding van Bane zichtbaar.

In juli 2011 werd een eerste trailer die eigenlijk uit had moeten komen samen met Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2 online gezet.

In december 2011 werd een tweede filmtrailer gelanceerd waarbij wat meer uit de doeken werd gedaan.

In de reclameblokken voor de film Mission: Impossible IV zal, alleen in de VS en UK, een proloog van zes minuten worden vertoond.

De derde filmtrailer kwam er na een korte viral marketing (thedarkknightrises.com) waarbij fans op zoek moesten gaan naar 'graffiti' van het Batman symbool. In zogenaamde documenten van het Gotham Police Department zat een lijst met verschillende locaties overal ter wereld. Fans kregen de opdracht om een foto te maken van de locatie en het Batman symbool en dit te versturen naar een bepaald e-mail adres. Hierbij werd telkens een beeld van de trailer vrijgegeven. De release van de volledige trailer kwam er op 30 april 2012.

Bron