Gotham City

Gotham City is een fictieve stad uit de strips van DC Comics. De stad is vooral bekend als de stad waarin de superheld Batman het meest actief is. Gotham City komt derhalve in de strips en alle andere media van Batman voor.

 

Geschiedenis

Een mogelijke geschiedenis van Gotham City werd bedacht door Alan Moore. Volgens zijn verhaal is Gotham in 1635 gesticht door een Noorse huursoldaat. De stad werd later overgenomen door de Britten. Tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog was Gotham het toneel van een grote veldslag.

Gotham wordt vaak in verband gebracht met het occultisme. Schrijver Bill Willingham speelde hierop in door te onthullen dat een eeuwenoud wezen zich bevond onder het land waar Gotham nu op staat.

In de loop der jaren hebben veel schrijvers de geschiedenis van Gotham uitgediept, en daarbij de stad vormgegeven. Een belangrijke gebeurtenis uit meer recente jaren vond plaats in de verhaallijn “No Man’s Land”, toen Gotham door een zware aardbeving vrijwel geheel werd verwoest en maandenlang een niemandsland was. De stad werd uiteindelijk herbouwd.

 

Geografie en architectuur

Gotham wordt vaak vegeleken met New York City. De eerste verhalen van Batman speelden zich dan ook in New York af, en de naam Gotham City werd pas later geïntroduceerd. Net als New York is Gotham een grote stad vol wolkenkrabbers, maar de stad heeft wel zijn eigen architectuur en bouwstijl.

Gothams geografische ligging is in de loop der jaren voortdurend veranderd, aangezien elke schrijver wel zijn eigen idee hierover heeft. In een aantal verhalen ligt Gotham aan een groot meer genaamd “Lake Gotham”. De meeste verhalen plaatsen Gotham echter aan de oostkust van de Verenigde Staten.

Kaarten van Gotham zijn vaak te zien geweest in de strips. Deze kaarten gebruiken vaak Manhattan, Vancouver en andere grote steden als basis.

Gotham heeft banden met Metropolis, de thuisstad van Superman. De afstand tussen de twee steden varieert eveneens per strip. In sommige verhalen zijn het buursteden, terwijl ze in andere verhalen honderden kilometers uiteen liggen.

In het DC Universum is Gotham over het algemeen een groot economisch centrum binnen de Verenigde Staten. De belangrijkste industrieën van de stad zijn verschillende fabrieken, een haven en kunst. De stad heeft veel museums, winkels en juweliers.

 

Criminaliteit en helden

In de meeste Batman verhalen is Gotham geregeld het doelwit van criminaliteit. Deze criminaliteit bestaan uit zowel gewone criminelen (zoals inbrekers en straatbendes) als superschurken. De politie van Gotham is in veel incarnaties erg corrupt.

De bekendste held uit Gotham is Batman, samen met zijn helpers Robin en Batgirl. Voor de Tweede Wereldoorlog werd Gotham al bewoond door een van de eerste Green Lanterns. Andere helden die in Gotham wonen of hebben gewoond zijn Jason Blood/Etrigan, Ragman, Black Canary, Plastic Man, The Question, Zatara en de aniheld Hitman.

 

Bekende gebouwen

 

Wayne Manor

Een groot landhuis net buiten de stad. Dit huis behoort toe aan Bruce Wayne, alias Batman. Onder het huis bevind zich een grote grot die Bruce als hoofdkwartier gebruikt.

 

Arkham Asylum

Een inrichting voor psychisch gestoorde criminelen. Veel van Batman’s vijanden zoals The Joker, Harley Quinn, Riddler, Mad Hatter en Mr. Freeze hebben hier opgesloten gezeten. In de meeste versies wordt de inrichting neergezet als een vervallen, naargeestig gebouw.

 

Wayne Enterprises

Een groot bedrijf in handen van Bruce Wayne, en een van de voornaamste bedrijven in Gotham. Wayen Enterprises kent vele takken zoals Wayne Technologies, Wayne Biotech, Wayne Foods, Wayne Shipping, Wayne Shipbuilding en Wayne Aerospace.

 

In andere media

Gotham City komt voor in elke film en tv-serie over Batman. Maar net als in de strips ziet Gotham erin elke incarnatie anders uit.