Batcave

The Batcave is een geheime schuilplaats voor de superheld Batman.
De Batcave bestaat uit allemaal Ondergrondse grotten die onder Wayne Manor liggen.
De grotten waren al ondekt door de voorouders van Bruce Wayne om slaven tijdens de burger oorlog te laten ontsnappen via een route in de grot. Bruce heeft de grot zelf herontdekt toen hij op jonge leeftijd door een verotte putdeksel de grot in viel.

Het ontstaan van The Batcave

In eerste instantie was er alleen een ondergronde tunnel die naar een oude schuur liep waar de Batmobiel en Batplane in stonden. Later in comic Batman #12 die in Augustus - September 1942 uit kwam heeft Bill finger ook al geheime ondergrondse loodsen genoemd.
In de Batman Serials van 1943 kreeg Batman een heus ondergronds laboratorium.
Het heette toen alleen nog geen Batcave maar "The Bat's Cave".
Bob Kane was ook op de film-set en vertelde over dit idee aan Bill Finger.
Bill Finger zou net de scriptschrijver worden voor de dagelijkse Batman strip in de krant Daily.
Bill finger voegde allerlei populaire technische snufjes toe aan ondergrondse loodsen in zijn strips.
Bob Kane gebruikte de Loodsen in de strip weer al basis voegde daar het Laboratorium idee aan toen samen met wat stalagtiten, stalagmieten en vleermuizen.
Daarna heeft Bob Kane het de naam Batcave gegeven en werd voor het eerst geïntroduceerd in de Dailies krant van 29 Oktober 1943. Pas in Januari 1944 werd de Batcave voor het eerst geïntroduceerd in Detective Comics #83.

In het begin bestond de Batcave alleen uit een kleine grot met wat archiefkasten een bureau en een laboratorium. Achter het bureau was het Batman symbool in een steen gegraveerd met een kaars in het midden van de steen. Later werd de Batcave steeds uitgebreid met een ruimte voor troffeën en monumenten, een Supercomputer en een Forensisch laboraroium.

Monumenten en Troffeën

Er staan verschillende troffeën in de Batcave zoals een in ware grote mechanische Tyrannosaurus Rex, een gigantische Amerikaanse cent en een Joker Speelkaart.

De Tyrannosaurus Rex komt van het avontuur Dinosaur Island dat in de comic Batman #35 van 1946 te lezen is.

De gigantische Amerikaanse cent was van oorsprong een troffee van Batman's ontmoeting met de Crimineel Penny Plunder die in World Finest Comcis #30 uit 1947 plaats vind.
Later is dit verranderd nadat Two-Face in de aflevering Almost got him van de tv-serie Batman: The animated series Batman met een hele grote munt wou pletten.
Dit verhaal is later ook overgenomen in de comics.

Andere troffeën die in de Batcave staan komen uit het verhaal "The Thousend and One Trophies of Batman" die in Detective Comics #158 uit 1950 staan.

Alle drie verhalen zijn geherdrukt in de 100 pagina's dikke comic Batman #256 om de vraag te beantwoorden waar Batman zijn troffeën weg heeft gehaald die in de Batcave staan.

Zo zijn er ook dingen terug te vinden zoals Two-Face zijn orginele munt, Deathstroke zijn zwaard, De mantel van de Vampierachtige Monnik en 10 gigantische bowling pinnen.

In de Batcave staan ook glazen display's die als monumenten dienen.
In één van die displays zit het oude Robin costuum van Jason Todd met de tekst "A Good Soldier" (vertaling: Een goede Soldaat).  Zelfs na de wederopstanding van Jason blijft deze display met het pak in de Batcave staan. 
Baraba Gorden haar Batgirl pak staat in net zo'n display nadat de Joker haar verlamd heeft gemaakt in de Comic The Killing Joke die orgineel in Maart 1988 uit kwam.
In Maart 2008 is dit verhaal door Brian Bolland opnieuw ingekleurd en opnieuw uitgegeven.

In de 2 delige crossover Grendel/Batman II staat ook de schedel van Hunter Rose in zo'n zelfde display in de Batcave.

Locaties en ingangen Batcave

Batman heeft na de aanval van Bane gezworen Gotham City nooit meer zo onvoorbereid te willen beschermen en heeft daarom meerdere Batcave's gemaakt. De verschillende Batcave's zijn verspreid over de Wereld met elk ook weer verschillende manieren om in de Batcave te komen.

De officiële Batcave ligt onder het huis van Wayne Manor en je kan er op verschillende manieren in komen zoals:

Via de deur achter de Antieke klok die in de studeerkamer staat.
Als je de klok op 22:20 zet gaat de deur naar de Batcave open.
Deze tijd is gekozen omdat dit de tijd is waarop Bruce zijn ouders zijn vermoord.

Ook werd er een ingang bedacht zoals in de televisieserie van de Jaren 60 achter de boekenkast die opzij schoof op het moment dat er een knop in een standbeeld werd geactiveerd. Achter die kast zaten dan brandweerpalen waar als Batman en Robin beneden kwamen ook meteen omgekleed waren.

In Batman Forever heeft Bruce onder de stoel van zijn kantoor in Wayne Enterprise ook een tunnel naar de Batcave en in Batman Begins zit de ingang achter een grote virtinekast die open gaat op het moment dat de goede toetsen op de piano in die ruimte worden ingetoetst.

De ingang voor de Batmobiel en andere voertuigen voor op de weg wordt meestal schuil gehouden achter een hologram, een waterval of een gecamoufleerde deur.

Een alternatieve ingang is altijd nog de put waar Bruce op jonge leeftijd in viel toen hij de grot ondekte. Deze ingang was een belangrijk aspect in het Knightfall verhaal.
Op het moment dat Jean Paul Valley iedereen had buiten gesloten van de Batcave werd deze ingang door Tim Drake en Dick Grason gebruikt om binnen te komen. Later heeft Batman ook van de ingang gebruik gemaakt om Jean Paul te confronteren en te verslaan.

De locatie van deze officiële Batcave is bij meerdere bekend.
Natuurlijk kent de hele zogenoemde 'Batman familie' hem maar ook de Leden van de Justice League weten waar de Batcave zich bevind.
De orginele Outsiders van 1983 en 1985-1988 waren ook bekend met de locatie van de Batcave. 
Iedereen die weet wat Batman zijn echte identiteit is is ook bekend met de lokatie van de Batcave.
En iedereen die Robin zijn echte identiteit weet weet meestal die van Batman ook.
Dit heeft echter ook tot gevolg dat criminelen zoals Ra's Al Ghul regelmatig een bezoek aan de Batcave brengen.
Ook David Cain heeft een bezoek aan de Batcave gebracht tijdens het verhaal van Bruce Wayne: Fugitive waar Bruce aangeklaagd werd voor moord.

De officiële Batcave heeft de meeste beveiliging van allemaal en is uitgerust met het meest geavanceerde bewakingssysteem wat er op aarde bestaat.
er zijn allelei soorten censoren die elke beweging registreren en meteen een stil alarm uitzenden als er een beweging is die er niet hoort te zijn.
Er komen meteen Stalen en Loden deuren naar beneden die er voor zorgen dat de persoon er niet in of uit kan.
Ook zit er een zelfsverdedigingsmeganisme in die ontworpen is om alle Justice League leden te stoppen of zelfs te doden als ze op het slechte pad raken.

De officiële Batcave word of door een nucliaire reactor van stroom voor zien of door een Waterkrachtcentrale die word aangestuurd door een rivier die onder de Batcave door loopt.

Andere Batcave's zijn over het algemeen veel kleiner dan de officiële Batcave en hebben eigenlijk alleen de basisbenodigdheden die Batman nodig zou moeten hebben mocht de officiële Batcave om welke reden dan ook niet de voorkeur hebben.

Zo is er ook een geheime schuilkelder onder het Wayne Enterprise gebouw ingericht als Batcave.
Deze Batcave word vooral vaak gebruikt als Bruce op zijn kantoor is en er plotseling iets gebeurd waardoor hij snel ter plaatse moet zijn als Batman.
Deze Batcave kon hij ook snel gebruiken toen hij tijdelijk in een luxe appartement van hetzelfde gebouw moest wonen.

Er is ook nog een Batcave in Los Angeles waar hij destijds met de Outsiders heeft gewerkt.

Een van de Batcave's die onder een gebouw van Bruce Wayne staat heeft Batman aan Batgirl gegeven toen haar ware ideniteit bekend werd toen ze een man heeft gered van corrupte politieagenten. Hierdoor kon ze namelijk niet meer zonder masker over straat.

Tijdens het No Man's Land verhaal zijn er nog meer lokaties bekend gemaakt die zijn ingericht als Batcave zoals:

 • De Batcave Centraal die 15 meter onder het Robinson Park Reservoir ligt.
  Voor deze Batcave is er een geheime ingang bij een van de voeten van de 12 cesar beelden die in het Noorden van het Park staan.
  De ruimte hier is beschikbaar gekomen na dat Poison Ivy haar "Feraks" en Clayface het warenhuis daar gesloopt hadden.
 • De Batcave Zuid zit in een ketelruimte van een verlaten haven in Paris Island. Deze is te breiken via een paar valse rioolgaten in de oude straten van Gotham City.
 • De Batcave Zuid-Centraal zit in een oud prototype van een metrostation uit 1986 dat is aangesloten op een baan van een 4 straten lange lengte.
  Niemand weet meer van dit metrostation af en daarom heeft Batman hem ingericht als 1 van zijn vele Batcave's.
 • De Noord-west Batcave is gelokalissert onder een sub-kelder van Arkham Asylum.
  Hier heeft Batman in het geheim allerlei Noodrantsoenen,
  Voertuigen die geschikt zijn voor elk terrein en Communicatie materiaal dat op batterijen werkt heen gezet.
 • De Batcave Oost zit in een verlaten Olieraffinaderij waar Wayne Enterprise de eigenaar van is.
  Deze Olieraffinaderij is gestopt met het verwerken van olie toen de brandsof crisis gaande was.
  Wayne Enterprice heeft toen decenniums geleden alle aandelen verplaatst naar bedrijven voor de kust.
 • De Onderzeeër Batcave is voor het eerst genoemd in het Bruce Wayne : Fugitive verhaal van 2002.
  Dit keer was de Batcave in de vorm van een verlaten Onderzeeër.