Poison Ivy

Poison Ivy (echte naam Pamela Lillian Isley) is een villain uit de Batman-strips van DC Comics. Ze werd bedacht door Robert Kanigher en Sheldon Moldoff.

 

Achtergrond

Poison Ivy staat bekend als een van ’s werelds meest prominente ecoterroristen. Ze gebruikt giffen uit planten en uit haar eigen lichaam voor haar criminele doeleinden. Met deze giffen heeft ze onder andere Batman en Superman al eens in haar macht gekregen. Ivy werkt geregeld samen met Harley Quinn.

Ivy was aanvankelijk niet echt populair en werd maar zelden gebruikt in de Batman-strips. Haar populariteit nam toe toen het feminisme toenam, en er behoefte was aan meer sterke onafhankelijke vrouwelijke schurken. Ivy nam toen de rol van de steeds sympathieker wordende Catwoman over als Batman’s primaire vrouwelijke tegenstander.

 

Biografie

Ivy’s achtergrondverhaal kent twee versies. Oorspronkelijk was ze een veelbelovende botanist uit Seattle, die werd verleid door Marc LeGrande om hem te helpen bij het stelen van een oud Egyptisch kunstvoorwerp. Vrezend dat ze hem achteraf zou verraden, probeerde hij haar te vergiftigen met de zaden uit dit kunstvoorwerp. Ze overleefde de aanslag, en werd immuun voor alle natuurlijke giffen en ziektes.

Na het verhaal “Crisis on Infinite Earths” werd Ivy’s achtergrond aangepast. In deze nieuwe versie kwam ze uit een rijke familie. Haar ouders waren gescheiden. Ze studeerde geavanceerde biochemie aan een universiteit onder Dr. Jason Woodrue. Woodrue gebruikte de verlegen Ivy als proefkonijn voor zijn experimenten met giffen, wat haar transformatie veroorzaakte. Bijna tweemaal stierf ze door het gif, wat haar uiteindelijk tot waanzin dreef. Ze verliet Seattle en vertrok naar Gotham. Daar pleegde ze haar eerste misdaad door de stad te gijzelen met giftige sporen. Haar plan werd gestopt door Batman. Sindsdien heeft Ivy altijd een obsessie gehad met hem.

Over de jaren ontwikkelde Ivy meer krachten, waaronder het manipuleren van planten en een dodelijk gif dat ze via haar lippen kon verspreiden.

In latere strips werd onthuld dat Ivy haar misdaden plaagt om aan geld te komen zodat ze een plek kan vinden waar ze alleen met haar planten kan leven. Eenmaal kreeg ze bijna haar wens: ze vertrok naar een verlaten eiland in het Carribisch gebied en veranderde dit in een paradijs. Dit eiland werd gebombardeerd door een Amerikaans bedrijf dat een nieuw wapen wilde testen, en Ivy was gedwongen te vluchten.

Dat Ivy niet puur slecht is werd duidelijk in de “No Man’s Land” verhaallijn. In deze verhaallijn werd Gotham City getroffen door een aardbeving en grotendeels verwoest. In plaats van te proberen de verwoestte stad te veroveren, zoals de meeste van Batmans vijanden, koos Ivy ervoor om een voormalig park te veranderen in een tropische tuin waar zij en een aantal kinderen die door de aardbeving hun ouders hadden verloren konden leven. Hun leven werd verstoord door Clayface, die Ivy en de kinderen gevangen nam. Batman kwam haar uiteindelijk te hulp.

Ivy is lid geweest van een aantal superschurkenteams. Naast Batman heeft ze ook gevochten met Superman.

 

Krachten en vaardigheden

De gevaarlijke experimenten met zowel dierlijke als plantaardige giffen hebben Ivy veranderd in een levende giffabriek. Ze is zelf immuun voor alle natuurlijke giffen, bacteriën en virussen, maar kan anderen makkelijk vergiftigen door ze aan te raken. Haar favoriete manier van vergiftiging is via een kus.

Ivy heeft een grote macht over planten. In sommige strips wordt ze zelf neergezet als een plant/mens hybride die zonlicht nodig heeft om te overleven. Ze kan zelfs communiceren via planten. Haar controle over planten is in de afgelopen jaren sterk toegenomen.

Ivy’s uiterlijk en haar giffen maken dat ze gemakkelijk zowel mannen als vrouwen kan verleiden. Haar giffen hebben verschillende effecten waaronder gedachtenbeheersing.

Ivy gebruikt vaak een kruisboog en liaanzweep als wapen. Haar atletische vaardigheden zijn groter dan die van de gemiddelde mens. Ze is tevens een snelle renner en zwemmer.

Ivy heeft vaak plantwezens gemaakt om haar te helpen bij haar misdaden. Voorbeelden zijn de Feraks, de Harvest en de Green Ghosts.

 

In andere media

  • Ivy deed mee in de animatieserie Batman: The Animated Series, en de erop volgende serie The New Batman Adventures. Tevens verscheen deze versie van Poison Ivy in de serie Justice League en in een aflevering van de serie Static Shock. In deze series is Ivy nog meer in staat iemand te verleiden, en werd haar relatie met Harley Quinn geïntroduceerd.
  • Ivy werd gespeeld door Uma Thurman in de film Batman & Robin. In deze film was ze oorspronkelijk een wetenschapper in een lab in Zuid-Amerika. Ze was geobsedeerd door het maken van een dier/plant hybride die zou kunnen terugvechten tegen de mens. Door toedoen van haar baas, Jason Woodrue, veranderde ze in Poison Ivy. Later in de film komt ze naar Gotham City en gaat samenwerken met Mr. Freeze. Ze weet Batman en Robin uit elkaar te drijven, maar wordt uiteindelijk verslagen door nieuwkomer Batgirl.
  • Ivy heeft tevens een rol in de animatieserie The Batman. Hierin is Ivy een jonge milieuactiviste wiens verleden sterk verbonden is met dat van Barbara Gordon.
poison_ivy