Ra's al Ghul

 

Ra's al Ghul, soms ook geschreven als Rā's al Ghūl (Arabisch: رأس الغول), is een villain uit de strips van DC Comics. Hij is voornamelijk een vijand van Batman. Hij werd bedacht door Dennis O'Neil en Neal Adams. Ra’s al Ghul werd gemaakt als een soort James Bondachtige schurk om Batman een meer epische vijand te geven.

 

Biografie

Ra's al Ghul’s geschiedenis werd verteld in de graphic novel Batman: Birth of the Demon (1992) van Dennis O'Neil en Norm Breyfogle.

Ra’s al Ghul werd 600 jaar geleden geboren bij een nomadenstam in een woestijn ergens in Arabië. Al op jonge leeftijd had hij interesse in wetenschap. Daar hij dit niet kon leren als nomade, verliet hij zijn stam en trok naar de stad. Hij werd een arts.

Ra’s ontdekte het geheim van de Lazarus Pit, die iemand vrijwel onsterfelijk kan maken. Ra redde een prins het leven door hem naar de Lazarus Pit te brengen. De prins werd echter gek als bijeffect van de behandeling, en vermoordde Ra’s vrouw Sora. Om wraak te nemen infecteerde Ra’s de prins met een virus, en liet zijn stam de stad plunderen. Hierna kwam Ra’s zelf bekend te staan als de "Demon's Head."

Dankzij de Lazarus Pits kon Ra’s eeuwenlang in leven blijven. Zijn oom gebruikte dezelfde techniek. Ra’s werd een meester in vele vormen van gevechten, waaronder schermen. Hij boekte grote successen en werd een rijk man. Uiteindelijk richtte hij “The Demon” op, een internationale organisatie.

Ra’s werd uiteindelijk een ecoterrorist met het plan een wereld met een perfecte natuurlijke balans te scheppen. Hiertoe was hij tot alles in staat, zelfs het uitroeien van de mensheid. Hiertoe gebruikte hij zijn eigen organisatie Hij kwam gevaarlijk dicht in de buurt van wereldwijde genocide, ware het niet dat Batman en een aantal andere superhelden hem stopten. Dat Ra’s het hoofd achter de aanslag was werd pas veel later duidelijk. Ra’s werd nadien geregeld opgejaagd door veel superhelden en de autoriteiten, maar de onsterfelijke maniak wist keer op keer weten ontkomen.

Ra’s kwam uiteindelijk aan zijn einde door toedoen van een van zijn twee dochters, Nyssa, die haar vader doodstak. Ze deed dit uit wraak omdat hij haar ooit had achtergelaten in een concentratiekamp. Batman liet Ra’s’ lichaam verbranden om te zorgen dat hij niet meer zou terugkomen.

Niet veel later werden Ra’s tweede dochter, Talia, en haar zoon Damian het doelwit van een mysterieus figuur genaamd de White Ghost, die Damian wilde gebruiken om Ra’s terug te halen. Bij een gevecht met Batman viel de White Ghost per ongeluk in de Lazarus Pit. De kans dat Ra’s terug zal keren is op die manier enorm toegenomen.

 

Dochters

 

Nyssa

In Batman: Death and the Maidens (2004) van Greg Rucka werd onthuld dat Ra’s in de 18e eeuw een kind had verwekt in Rusland. Deze dochter, Nyssa, wilde haar vader vinden. Toen dit lukte gaf hij haar een hoge positie in zijn organisatie daar hij onder de indruk was van haar talenten. Hij stond zelfs toe dat ze de Lazarus Pit gebruikte. Nyssa werd uiteindelijk onzeker van Ra’s plannen, en verliet hem. Gedurende de Tweede Wereldoorlog liet hij haar achter in een concentratiekamp. Dit leidde tot Nyssa’s wraakplannen, die werden voltooid toen ze Ra’s doodde.

 

Talia

Talia al Ghul is Ra’s tweede dochter, die hem vele jaren vergezelde. Zij heeft nu blijkbaar controle over “The Demon”. Talia heeft zelf een zoon, Damien, wiens vader Batman is. Toen Batman en Talia een relatie kregen, begon Ra’s Batman zelfs als mogelijke opvolger te zien, maar hij kwam uiteindelijk terug op deze beslissing.

 

In andere media

  • Ra’s al Ghul deed mee in Batman: The Animated Series. In deze serie wil hij eveneens Batman tot zijn opvolger maken en de wereld verlossen van de mensheid.
  • Dezelfde versie van Ra’s al Ghul verscheen ook in Superman: The Animated Series, waarin hij Supermans krachten probeerde te stelen.
  • Ra’s al Ghul werd gespeeld door Ken Watanabe \ Liam Neeson in de film Batman Begins. In deze film is Ra’s een decadente en corrupte man, die het hoofd is van een eeuwenoude organisatie gewijd aan het behouden van orde in de wereld. Zijn methoden zijn echter zeer radicaal. Hoewel in de film niet wordt vermeld dat hij onsterfelijk is, wordt dit wel gesuggereerd middels de opmerking dat Ra’s al vele rijken ten onder heeft zien gaan waaronder het Romeinse Rijk.
  • In de Dark Knight Rises komt Ra’s al Ghul nog als een cameo rol terug.
Ra's al Ghul