Clayface

Clayface is een naam gebruikt door verschillende Villains uit de Batman-strips van DC Comics. De meeste van hen waren vormveranderaars met lichamen van modder.

Naast dat hij meedeed in de strips kwam Clayface ook voor in andere Batman meida zoals de animatieseries.

Clayface vertoond veel gelijkenissen met de Sandman uit Marvel Comics.

 

Biografie

 

Basil Karlo

De originele Clayface, Basil Karlo, verscheen voor het eerst in Detective Comics #40. Hij was een b-film acteur die doordraaide toen hij hoorde dat een remake zou worden gemaakt van klassieke horrorfilm waarin hij meedeed. Hij haalde het kostuum van het monster uit deze film weer tevoorschijn, en begon de castleden van de remake uit te moorden. Batman stopte hem uiteindelijk.

Veel later dook Karlo weer op in een gevangenisziekenhuis. Karlo nam de identiteit van Clayface weer aan en richtte de Mudpack op, een team van alle vier Clayfaces.

Tijdens de “No Man’s Land” verhaallijn nam Basil Karlo Poison Ivy gevangen. Ze werd bevrijd door Batman en bevocht persoonlijk Karlo, die hierbij omleek te komen. Toch dook hij weer opnieuw op als lid van de Secret Society of Super Villains. Tot op heden is hij nog niet definitief verslagen.

 

Matt Hagen

De tweede Clayface, Matt Hagen, werd geïntroduceerd nadat Batman de originele Clayface voor het eerst had verslagen. Deze Clayface was een schattenjager die een mysterieuze radioactieve poel van protoplasma vond in een grot. Dit protoplasma veranderde hem in een kleiachtige vorm, die hij kon veranderen in vrijwel alles. Dit was slechts een tijdelijk effect, waardoor hij om zijn krachten te behouden regelmatig de poel moest opzoeken.

Hagen was gedurende 20 jaar Clayface. Hij kwam om het leven in het 12 delige verhaal “Crisis on Infinite Earths”. In de “Mud Pack” verhaallijn zochten de andere Clayfaces Hagen’s restanten op, en maakten hem ondanks dat hij dood was toch tot lid.

 

Preston Payne

De derde Clayface, Preston Payne, was een wetenschapper die leidde aan hyperpituitarisme. Hij werkte voor S.T.A.R. Labs om een genezing te vinden. Hij kreeg een monster van Matt Hagen’s bloed in handen, en isoleerde het enzym dat Hagen zijn krachten gaf. Dit enzym injecteerde hij bij zichzelf, waardoor hij zelf Clayface werd. Al snel traden er bijwerkingen op en begon Preston te smelten. Dit effect ging over op iedereen die hij aanraakte. Om zichzelf te redden maakte hij een exopak. Desondanks kon hij alleen overleven als hij zijn smeltproces overbracht op anderen. Dit dreef Preston tot waanzin.

Preston werd uiteindelijk opgesloten in een gesticht. Hij kreeg een medicijn tegen de pijn die het smeltproces bij hem veroorzaakt. Na de Mudpack verhaallijn, kreeg Preston samen met Sondra Fuller een zoon genaamd Cassius.

 

Sondra Fuller

De vierde Clayface, Sondra Fuller, was een terrorist die technologie gebruikte om Clayface te worden. Ze stond ook bekend als Lady Clay. Ze is lid van de Strike Force Kobra.

Haar krachten zijn gelijk aan die van Matt Hagen, maar ze zijn in tegenstelling tot die van hem permanent. Tijdens de Mudpack verhaallijn werd ze verliefd op Preston, en kreeg met hem een kind genaamd Cassius.

 

Cassius "Clay" Payne

Cassius is de zoon van Preston Payne en Sondra Fuller. Hij werd al op jonge leeftijd van zijn ouders gescheiden en in een overheidslaboratorium gestopt. Zijn krachten zijn onbekend. Wel is bekend dat als een deel van zijn lichaam van hem gescheiden wordt, die lichaamsdeel een eigen wil ontwikkeld.

 

Claything

De zesde Clayface, ook bekend als Claything, werd gemaakt uit een huidmonster van Cassius Payne dat zich vasthechtte aan de wetenschapper Dr. Malley. Hij kan dingen smelten door er enkel naar te kijken. Claything werd uiteindelijk vernietigd.

 

Mud Pack

Mud Pack was een team bestaande uit Preston Payne, Basil Karlo, Sondra Fuller en de restanten van Matt Hagen. Dit team probeerde eveneens Batman te verslaan. Karlo kopieerde de krachten van de anderen en gaf die aan zichzelf om zo "Ultimate Clayface" te worden.

 
 2541347-clayface