Two-Face

   

Two-Face zijn oorspronkelijke naam is Harvey Dent en is een Supervillain uit de strips van DC Comics.
Hij maakte zijn debuut in Detective Comics #66 die uitgebracht werd in augustus 1942.
Hij is vooral bekend als een tegenstander en vroegere vriend van Batman.
Het personage werd bedacht door Bob Kane en Bill Finger.

Bob Kane werd geïnspireerd door een filmposter die adverteerde voor de film Dr. Jekyll and Mr. Hyde van Spencer Tracy. Hierdoor kwam hij op het idee van een slechterik met een gespleten persoonlijkheid.
Two-Face werd ooit aangesproken met de naam Harvey Dent
hij wordt ook vaak Harvey Two-Face genoemd,
Harvey Dent was openbaar aanklager in Gotham City en hielp Batman regelmatig.
Nadat de mafiabaas Salvatore Maroni, ook wel Boss Maroni genoemd zuur in Harvey's gezicht gooide was de helft van zijn gezicht verminkt, waardoor Harvey Dent de criminele Two Face werd. Beslissingen die Harvey moet maken doet hij door te tossen met een munt, gebaseerd op de uit 1932 stammende versie van Scarface.

 

Biografie

Bij zijn debuut in de Batman-strips heette Harvey Dent nog Harvey Kent, maar dat werd veranderd om verwarring met superman te voorkomen.
Harvey was toen nog een jonge aanklager van de Gotham City rechtbank.

Zijn leven kreeg een dramatische wending toen hij een zaak aanspande tegen de misdaadbaas Salvatore Maroni.
Maroni stond terecht voor moord. Als bewijs toonde Harvey de rechter Maroni’s zilveren munt die hij op de plaats van de misdaad had gevonden. Woedend gooide Maroni zwavelzuur richting Dent.
Mede door ingrijpen van Batman werd slechts de helft van Harveys’gezicht geraakt.

Door het zuur werd de linkerkant van Harvey’s gezicht zwaar verminkt. Zich schamend voor dit nieuwe uiterlijk koos Harvey een leven als misdadiger. Hij bekrastte een kant van de munt die hij nog steeds in zijn bezit had. Deze munt zou hij voortaan gebruiken voor het nemen van alle belangrijke beslissingen.

Hij was een van de vele op gimmick gebaseerde stripverhaal slechteriken, al zijn acties zijn gebaseerd op het nummer 2, zoals het beroven van Gothams tweede bank om 2:00 op 2 februari. In recente jaren hebben schrijvers zijn obsessie met dualiteit en criminele gedrag geportretteerd als resultaat van meerdere persoonlijkheden en een geschiedenis van kindermisbruik.

 

Uiterlijk en persoonlijkheid

Harvey's uiterlijk verschilt sterk per tekenaar. Zo varieert bijvoorbeeld per strip de mate waarin zijn gezicht verminkt is, en de kleur van deze verminking. In sommige incarnaties is zijn linkerhand eveneens verminkt.

Harvey heeft een zeer sterk gespleten persoonlijkheid. Aan de ene kant is hij een niets ontziende crimineel, maar aan de andere kant is hij nog altijd de openbare aanklager en aanhanger van rechtvaardigheid. Iedere keer als Harvey voor een morele keuze staat,  zolas bijvoorbeeld de vraag of hij een bepaalde misdaad wel of niet moet plegen, tost hij zijn munt: landt de bekraste kant boven, dan kiest Harvey voor slechte of criminele keuze. Land de niet bekraste kant boven, dan kiest hij voor de eerlijke keuze. Voor Harvey is het tossen van zijn munt de enige manier om een antwoord te krijgen op de vele vragen in het leven, en hij trekt de uitkomst van de tos dan ook nooit in twijfel.

 

Films

Een nog niet verminkte Harvey Dent werd gespeeld door Billy Dee Williams in de film Batman uit 1989. Williams nam de rol omdat hij al vermoedde dat de producers in een eventuele sequel Harvey wilden veranderen in Two-Face. Toen Two-Face daadwerkelijk verscheen in de film Batman Forever, werd hij gespeeld door Tommy Lee Jones. Williams kreeg dankzij zijn contract wel betaald voor het gebruik van het personage, ondanks dat hij de rol niet vertolkte.

In Batman Forever wordt Two-Face’s verleden maar heel kort onthuld in een nieuwsbericht. In de film werkt hij samen met de Riddler, en hij lijkt aan het eind van de film aan zijn einde te komen.

Harvey Dent en zijn alter-ego Two-Face komen ook voor in de film The Dark Knight. De rol wordt hierin vertolkt door Aaron Eckhart. Bij aanvang van de film is Harvey nog niet verminkt en helpt hij Batman en luitenant Gordon met de jacht op de Joker. Door toedoen van de Joker veranderd Harvey in Two-Face. In de climax van de film vecht Harvey met Batman, en vallen beide uit een gebouw.
Harvey komt verkeerd terecht waardoor hij waarschijnlijk overleden is.

 

Series

Two-Face was een regelmatig terugkerend personages in de animatieseries Batman: The Animated Series en The New Batman Adventures. In deze series leidde Harvey al voor zijn verminking aan een psychologisch trauma veroorzaakt door jarenlange onderdrukking van zijn woede. Dit had vaak woede-uitbarstingen tot gevolg. Na zijn verminking werd hij een misdadiger.

Two-face werd niet gebruikt voor de Batman televisieserie uit de jaren 60, omdat de producers hem te angstaanjagend vonden.

 
 Two-Face