Bane

Bane is een superschurk uit de Batman-strips van DC Comics. Hij werd bedacht door Chuck Dixon, Doug Moench en Graham Nolan, en maakte zijn debuut in de comic Batman: Vengeance of Bane die in januari 1993 uit gebracht werd.

  

Achtergrond

Bane is een complex personage. In eerste instantie is hij een superschurk, maar soms hielp hij Batman juist met het verslaan van onder andere een paar drugsbaronnen. Bane is sinds zijn introductie een vast personage in veel andere Batman media.

  

Geschiedenis

Bane’s echte naam is niet bekend. Hij bracht de eerste jaren van zijn leven al door in een beruchte gevangenis daar hij zijn vaders gevangenisstraf moest voortzetten. In de gevangenis begon hij zichzelf te trainen, en las zoveel mogelijk boeken. Toen hij nog maar acht jaar oud was maakte Bane al zijn eerste slachtoffer.

Bane kroonde zichzelf uiteindelijk tot de koning van de gevangenis. Ondanks de omstandigheden waarin hij verkeerde wist hij veel te leren. De gevangenisbewakers ontdekten wat Bane aan het doen was, en dwongen hem om deel te nemen aan een experiment voor het uittesten van een drug genaamd Venom. Alle andere personen op wie dit was getest waren omgekomen door de gevolgen. Bane overleefde de behandeling wel, en het mengsel gaf hem bovenmenselijke kracht. Bane ontdekte al snel dat zijn lichaam nu afhankelijk was geworden van het Venom. Om de 12 uur moest hij een nieuwe dosis innemen via slangen die direct waren verbonden met zijn hersenen.

Jaren later ontsnapte Bane uit de gevangenis en kwam oog in oog te staan met Batman. Bane herkende in Batman de demonische vleermuis die hem al jaren achtervolgde in zijn nachtmerries. Bane putte Batman uit door veel van diens oude vijanden vrij te laten, en bevocht hem vervolgens zelf. In dit gevecht brak hij Batman’s rug en was Batman gedwongen zijn carrière lange tijd op te geven.

Batman gaf zijn positie echter door aan Jean-Paul Valley, ook bekend als Azrael, die Bane wist te verslaan.

In de jaren erop heeft Bane Batman nog meerdere malen bevochten, maar de twee werkten ook wel eens samen. Bane wist zijn verslaving aan Venom te overwinnen.

 

Krachten en vaardigheden

Bane is van nature al zo sterk als een man van zijn leeftijd en lengte maximaal kan zijn. Door de drug Venom kan hij zijn kracht nog verder vergroten naar bovenmenselijk niveau.

Bane is ook zeer intelligent, een goede vechter, strateeg en boeienkoning. Zo beheerst hij minstens zes talen.

 

In andere media

  • Bane was een vijand van Batman in de animatieserie Batman: The Animated Series, en de spin-off The New Batman Adventures. Tevens deed hij mee in de animatiefilm Batman: Mystery of the Batwoman.
  • Deze versie van Bane verscheen ook in de serie Batman of the Future, die zich 40 jaar na “The Animated Series” afspeelt.
  • Bane werd gespeeld door worstelaar Jeep Swenson in de film Batman & Robin. In deze film was Bane een crimineel genaamd Antonio Diego die door een experiment met Venom in Bane werd veranderd. De Bane in deze film was echter niets meer dan een domme spierbundel (hij kon zelfs nauwelijks praten) die dienst deed als bodyguard van Poison Ivy, en niet de intelligente schurk uit de strips. Fans van het personage noemden deze interpretatie van Bane een van de redenen dat de film flopte.
  • Bane dook ook op in de animatieserie The Batman.
  • Bane werd door Tom Hardy gespeeld in de film The Dark Knight Rises.

100908-bane_150

Bane