Scarecrow

The Scarecrow zijn echte naam is Dr. Jonathan Crane en is een van de hoofd criminelen uit de strips van DC Comics.
Hij is vooral een tegenstander van Batman.
Scarecrow werd bedacht door Bill Finger en Bob Kane voor World's Finest Comics #3.
Het kostuum van The Scarecrow lijkt op een vogelverschrikker.
de bijnaam en het kostuum zijn gebaseerd op Ichabod Crane uit het horrorverhaal The Legend of Sleepy Hollow.

 

Achtergrond

Scarecrow is een gestoorde voormalige professor in psychologie, die een groot aantal drugs en psychologische tactieken gebruikt om angst en fobieën op te wekken bij zijn tegenstanders.
Hij begon een leven als misdadiger na te zijn ontslagen omdat hij teveel experimenteerde met zijn leerlingen.

In de jaren 40 deed hij maar twee keer mee in de Batman-strips, maar in de jaren 60 werd zijn rol uitgebreider.

 

Biografie

Over Scarecrow’s jonge jaren is niet veel bekend, behalve dat als kind hij er al van hield om vogels te laten schrikken.
Als misdadiger hoopte hij zichzelf in elk geval lid te kunnen maken van de sociale elite.
Hij gebruikt zijn vogelverschrikker persoonlijkheid om mensen bang te maken en alles te laten doen wat hij wil.

In de Golden Age van de strips was Scarecrow maar een bijpersonage, die slechts een paar keer tegen Batman vocht. In de Silver Age werd hij tot een van Batmans vaste vijanden gemaakt. Hij werd toen ook lid van de Injustice Gang.

Na het verhaal Crisis on Infinite Earths werd Scarecrow’s oorsprongsverhaal flink uitgediept middels de graphic novel Batman/Scarecrow #1. In deze strip werd onthuld dat al op jonge leeftijd Crane geobsedeerd raakte door angst en wraak. Op zijn 18e pleegde hij al zijn eerste moord. Hierna kreeg Crane de ziekelijke drang om mensen letterlijk dood te laten schrikken.

Hij groeide op tot een professor in psychologie aan de Gotham Universiteit. Na per ongeluk een student te hebben verwond werd hij ontslagen, waarna hij een crimineel werd.

 

Krachten en vaardigheden

Crane is een psycholoog gespecialiseerd in fobieën. Hij gebruikt een groot aantal giffen die bij zijn slachtoffers hallucinaties veroorzaken van datgene waar ze het meest bang voor zijn. Crane zelf gebruikt zijn Scarecrow kostuum om deze angst nog verder te versterken.

In gevechten gebruikt Scarecrow een stijl genaamd "violent dancing", die gebaseerd is op de kraanvogel stijl van kung fu en "dronken boxen". Hierbij maakt hij volop gebruik van zijn lange armen en benen.

Gedurende de "As the Crow Flies" verhaallijn transformeerde Scarecrow voor het eerst in een monsterlijk beest genaamd Scarebeast door toedoen van The Penguin. Via deze mutatie beschikt Scarecrow tijdelijk over bovenmenselijke kracht, handen met klauwen en een sterk hallucinatiegas.

 

In andere media

  • Scarecrow’s eerste verschijning buiten de strips was in de serie The Batman/Superman Hour, in een aflevering genaamd "The Great Scarecrow Scare".
  • In de serie Challenge of the SuperFriends' was de Scarecrow lid van Lex Luthor's Legion of Doom. In deze serie werd zijn stem gedaan door Don Messick. Deze versie van Scarecrow had geen superkrachten en werd voornamelijk gebruikt als een incompetente schurk.
  • Scarecrow was een schurk uit in de serie Batman: the Animated Series. Hij verscheen in vijf afleveringen als hoofdvijand, en in nog eens 4 in een cameorol. Zijn kostuum veranderde sterk in de loop van de serie.
  • De Scarecrow die in twee afleveringen van The New Batman Adventures stelt deze zelfde versie voor, ondanks het sterke verschil in uiterlijk. Omdat de ontwerpers de versie uit de vorige serie niet eng genoeg vonden kreeg deze versie meer het uiterlijk van een in het zwart gekleed lijk, met een strop om zijn nek. Deze scarecrow draagt in al zijn scènes zijn kostuum, omdat een identiteit zonder dat pak het enge zou wegnemen volgens de producenten. Ze suggereerden zelfs dat er in deze versie misschien niet eens een mens in het kostuum zat.
  • In de film Batman Beyond: Return of the Joker is een van de leden van de Jokerz bende gekleed als Scarecrow. Dit personage heette Ghoul.
  • Scarecrow werd gespeeld door Cillian Murphy in de film Batman Begins. Eerder stond het personage al op de planning voor een film genaamd Batman Triumphant, maar die is nooit gemaakt. In Batman Begins is Scarecrow een helper van Ra's al Ghul.
 
 Scarecrow