Commissioner James Gordon

 

 

Commissioner James Gordon zijn volledig naam is James "Jim" Worthington Gordon en is een personage uit de Batman-strips van DC Comics. Hij is bedacht door Bill Finger en Bob Kane, en maakte zijn debuut in Detective Comics #27 die in mei 1939 uitgebracht werd.

In de meeste verhalen van Batman is Gordon een politiecommissaris in Gotham City. Hij spant vaak samen met Batman om de stad te verlossen van de misdaad en corrupte agenten. Hij is vaak wat skeptisch over Batmans vigilante gedrag.

Gordon is een belangrijk personage in de Batman franchise, en doet dan ook in vrijwel elk verhaal van Batman mee.

Gordon is een politiecommissaris in Gotham City. Hij roept geregeld de hulp in van Batman. Omdat DC de verhaallijnen van zijn strips meerdere malen heeft aangepast, verschilt Gordon’s geschiedenis per verhaal.

De huidige versie van Gordon werd geïntroduceerd in de jaren 80. Deze versie van Gordon had 15 jaar in Chicago gewerkt, maar werd weer overgeplaatst naar de politie in Gotham City. Al snel ontmoette hij Batman en besefte dat de hulp van deze superheld sterk nodig was. Gordon is de persoon die toegang heeft tot het Bat signaal, en deze altijd gebruikt om Batman op te roepen.

In de originele strips had Gordon een dochter genaamd Barbara, die zonder zijn medeweten met Batman meevocht als Batgirl. In de huidige verhaallijn is ze zijn geadopteerde dochter. Uiteindelijk leerde hij haar geheime identiteit, maar hield het feit dat hij dit wist voor zich omdat hij wilde dat ze het hem zelf zou vertellen.

Na meer dan 20 jaar dienst ging Gordon na afloop van de “No Man’s Land” verhaallijn met pensioen.

In de meeste versies van de franchise is Gordon niet op de hoogte van Batmans ware identiteit, hoewel veel fans en schrijvers van de strip van mening zijn dat Gordon slim genoeg is om het raadsel over Batmans alter-ego op te lossen.

In de verhaallijn “Blind Justice” uit de jaren 80 werd wel sterk de indruk gewekt dat Gordon op de hoogte is van het feit dat Bruce Wayne Batman is. In het verhaal The Dark Knight Returns, die zich afspeelt in een andere verhaallijn dan de meeste DC strips, was Gordon inmiddels goed op de hoogte van Batmans’ identiteit.

 

Gorden's Trivia

  • In de Batman and Robin filmserie van 1943 en 1949 werd Gordon gespeeld door Ed Wood.
  • Pat Hingle vertolkte de rol van Gordon in de films Batman, Batman Returns, Batman Forever en Batman & Robin.
  • Gary Oldman vertolkte de rol in Batman Begins, en zal de rol wederom spelen in The Dark Knight. In deze films is Gordon al bij Bruce Wayne betrokken sinds de moord op diens ouders.
  • In de Batman televisieserie uit de jaren 60, en de bijbehorende film werd Gordon gespeeld door Neil Hamilton/
  • Gordon is een regelmatig terugkerend personage in de animatieseries The New Adventures of Batman, Batman: The Animated Series, The New Batman Adventures en The Batman.
Commissioner James Gordon