Batgirl

Batgirl is de naam van verschillende personages uit de strips van DC Comics. In alle gevallen betreft het een bondgenoot van Batman. Het personage is bedacht door Bob Kane en Sheldon Moldolf.

De bekendste Batgirl is Barbara Gordon, dochter van politiecommissaris James Gordon. Zij maakte haar debuut in 1967.

 

Geschiedenis

 

Betty Kane

De originele Bat-Girl is Betty Kane, nichtje van Kathy Kane- de vigilante die beter bekend is als Batwoman. Batwoman en Bat-Girl werden bedacht door Bob Kane als mogelijke vriendinnen voor Batman en Robin. Bat-Girl droeg een rood en groen kostuum gelijk aan dat van Robin. Ze verscheen tussen 1961 en 1964 meerdere malen in de Batman strips, maar verdween uiteindelijk samen met Ace the Bat-Hound, en Bat-Mite. In latere strips werd haar bestaan zelfs geheel genegeerd.

 

Barbara Gordon

De tweede Batgirls was Barbera Gordon, de dochter van James Gordon. Ze was op weg naar een gemaskerd bal verkleed als een vrouwelijke versie van Batman. Onderweg stopte ze een poging tot ontvoering van Bruce Wayne door de schurk Killer Moth. Dit trok de aandacht van Batman, en leidde ertoe dat ze een carrière als misdaadbestrijder begon.

Aanvankelijk zag Batman niets in haar, maar over de jaren werd ze steeds beter in haar werk en kreeg Batmans respect en vertrouwen. Hij onthulde uiteindelijk zelfs zijn ware identiteit aan haar.

Barbera was van 1967 tot 1988 Batgirl. Toen werd ze door The Joker in haar ruggengraat geschoten en raakte verlamd. Derhalve moest ze haar leven als Batgirl opgeven.

 

Helena Bertinelli

Eind jaren 90, gedurende de No Man's Land verhaallijn, dook een nieuwe Batgirl op. Dit was Helena Bertinelli, alias Huntress. Zij dook op om de orde in Gotham City te herstellen nadat een aardbeving de stad had getroffen en Batman zelf was verdwenen. Batman keerde later terug, en ontnam haar de titel nadat ze faalde om Batmans’ gebied te verdedigen tegen Two-Face en zijn bende.

 

Cassandra Cain

Cassandra Cain was een jonge vrouw die de vierde Batgirl werd met toestemming van zowel Batman als Barbara Gordon. Cassandra had jarenlang van haar vader training ondergaan om de ultieme vechtsportmeester te worden. Ze had nooit leren praten, zodat ze dat deel van haar hersenen dat normaal dient voor spraak kon gebruiken om naar tegenstanders bewegingen te voorspellen.

Cassandra kreeg zelfs haar eigen stripserie. Toen deze werd stopgezet, verdween tevens haar versie van Batgirl. Wel dook ze nog een keer op in de Titans East verhaallijn van Teen Titans.

 

Charlotte Gage-Radcliffe

Charlotte Gage-Radcliffe was een jong meisje dat van nature over krachten beschikte. Zij werd tijdelijk Batgirl in de Birds of Prey serie, totdat Oracle haar vertelde de identiteit op te geven.

 

In andere media

Barbara Gordon’s incarnatie van Batgirls is een van DC Comics’ meest bekende vrouwelijke superhelden. Haar versie is dan ook in veel andere Batman media verwerkt.

  • Batman: de Barbara Gordon Batgirl verscheen in het laatste seizoen van deze live-action serie. Ze werd geïntroduceerd om dat de producers de cast wilden uitbreiden met een vrouwelijk personage.
  • Birds of Prey: in deze kort lopende tv-serie kwam een verlamde Barbera Gordon voor, gespeeld door Dina Meyer. In een flashback was te zien dat ze vroeger Batgirl was.
  • The Batman/Superman Hour: Batgirl maakte haar animatiedebuut in 1968 in een handvol afleveringen van deze serie. Haar stem werd gedaan door Jane Webb.
  • Barbera Gordon/ Batgirl was ook van de partij in The New Adventures of Batman.
  • Batman: The Animated Series: in deze serie was Barbera een regelmatig terugkerend personage. Ze werd oorspronkelijk Batgirl om haar vader te helpen. In de erop volgende serie, The New Batman Adventures, behield ze haar rol.
  • The Batman: een jonge Barbara Gordon nam de rol van Batgirl aan in het derde seizoen van deze serie.
  • Batman & Robin: Batgirls filmdebuut. In deze film heette Barbera echter Wilson van achternaam, en was ze niet de dochter van Commissaris Gordon maar het nichtje van Alfred Pennyworth. Ze werd gespeeld door Alicia Silverstone.
 
Batgirl-5