Robin

Robin is een superheld uit de strips van DC Comics. Hij is vooral bekend als het hulpje van Batman.

Zijn eerste voorkomen in een stripverhaal was in 1940. 'The Boy Wonder' heeft meerdere identiteiten, want er zijn meerdere personen die het masker gedragen hebben in de Comics.

Naast het strijden van het kwaad met Batman, stond hij aan het hoofd van the Teen Titans. Zijn kostuum kan als het tegengestelde van Batman gesteld worden, daarom dat Robin zich meestal ook als de vrolijkste van de Batmangroep (Batman, Batgirl, Robin en Nightwing) rekent.

 

Biografie

 

Dick Grayson

Dick Grayson was de eerste Robin. Hij was een jongen die in het circus werkte samen met zijn ouders. Ze waren bekend als The Flying Graysons. Op een nacht als het circus in Gotham City is, worden zijn ouders in koelen bloede neergeschoten. Hij wordt daarna onder de hoede van Bruce Wayne gesteld. Hij komt al snel achter de ware identiteit van Batman en die leidt hem op als medebestrijder van het kwaad. Deze vriendschap duurt een lange tijd totdat Dick volwassen wordt en beseft dat Batmans manier niet de juiste is. Hij vindt dat Batman soms te hard kan zijn. Hij besluit te stoppen met de rol van Robin en reist de wereld rond. Als hij terug is, wil hij weer tegen het kwaad vechten, maar niet meer ondergeschikt tegenover Batman. Hij vindt zijn eigen identiteit uit en bestrijdt het kwaad in Blüdhaven als Nightwing. Hij helpt nog steeds Batman en Teen Titans in deze nieuwe vermomming.

 

Jason Todd

Batman ontmoet de jonge Jason Todd wanneer hij hem betrapt op het moment dat hij de wielen van de Batmobile aan het stelen was. Jason was een wees net als Dick Grayson. Hij wordt ook onder de hoede van Batman genomen, maar bleek al snel niet zo goed te zijn als zijn voorganger. Hij luisterde niet zo goed naar de bevelen van Batman waardoor hij vaak in benarde situaties belandde. Wanneer hij op zoek gaat naar zijn echte moeder, Dr Sheila Haywood, vindt hij haar na een lange zoektocht, Maar de reünie was van korte duur want zijn moeder werd ontvoerd door de Joker. Ondanks de bevelen van Batman, gaat Jason zijn moeder alleen redden, maar belandt in een val. Na een lange marteling van de Joker, worden ze beide achtergelaten met een bom. Met zijn laatste krachten bevrijdt hij zijn moeder, maar ze kunnen niet meer ontsnappen. De Joker wint en Jason Todd en zijn moeder zijn overleden.

Het lot van Jason Todd was bepaald door de lezers van de comics. De strip waarin Jason stierf eindigde namelijk met de ontploffing van de bom, en lezers mochten DC bellen om te bepalen of in de volgende strip Batman Jason levend of dood aan zou treffen. De tweede optie won.

 

Tim Drake

Tim Drake is Batmans derde en beste Robin. Hij was eigenhandig achter de ware identiteiten van Batman en Robin gekomen. Na het bericht van het overlijden van Jason Todd, merkte hij dat de gebroken en teruggetrokken Batman een nieuwe protegé nodig had en brandde hij vol met hoop. Batman leidde hem op tot zijn sterkste en trouwste Robin. In tegenstelling tot de andere Robins heeft Tim Drake nog wel ouders en was het een hele opgave om zijn geheime identiteit verborgen te houden. Hij heeft ook zijn eigen Robincycle: The Redbird. In 1989 maakte hij zijn eerste optreden als Tim Drake, in 1990 werd hij tot Robin omgedoopt en in hetzelfde jaar kwam de eerste Robin-comic, waarin hij direct de hoofdrol speelde. Na enige tijd komt zijn vader achter zijn geheime hobby en beveelt hem te stoppen, Batman stemt toe, want hij is niet zijn voogd. In War Games neemt hij zijn geheime identiteit weer aan met toestemming van zijn vader.

 

Stephanie Brown

Stephanie Brown is de dochter van The Cluemaster. Omdat hij nooit zijn beloftes hield tegenover zijn dochter besloot ze zijn plannen te verpesten, to spoil, als een superheld. Ze wordt Spoiler en en helpt Batman en Robin af en toe. Nadat Tim Drake het heldenleven achter zich moet laten, neemt zij de rol van Robin over en wordt daarmee de eerste vrouwelijke Robin. Maar niet voor een lange tijd, want ze is geen goede Robin en Batman ontslaat haar. Ze wordt terug Spoiler, maar wil zichzelf bewijzen tegenover Batman en steelt een scenario van Batman. Dit scenario van Batman houdt in dat hij controle heeft over alle bendes in Gotham city door een tussenpersoon. Ze volgt alle stappen van het scenario, maar wanneer de tijd rijp is, daagt de tussenpersoon niet op en breekt er een oorlog uit in Gotham City. Nadien blijkt dat de tussenpersoon Matches Malone was, een alter ego van Batman, waarmee hij in het verleden vaker undercover ging in de criminele underground. In deze War Games wordt Stephanie Brown vermoord.

 

Damian Wayne

Damian is de zoon van Talia al Ghul en Bruce Wayne. Omdat hij Waynes biologische zoon was eiste hij de positie als rechterhand van Batman al eerder op, wat hem in conflict met Tim Drake bracht. Na Waynes dood barstte er een strijd los om de mantel van Batman, waarin Drake ernstig gewond raakte. Nadat Jason Todd verslagen was werd Dick Grayson de nieuwe Batman, en werd Damian de nieuwe Robin. Hij hoopt nog altijd om ooit Batman te worden, en zijn houding jegens Tim Drake blijft onvriendelijk.

 

Carrie Kelly

In Frank Millers vierdelige miniserie Batman: The Dark Knight Returns (1986) verscheen er eerder een vrouwelijke Robin in een DC comic, genaamd Carrie Kelly. Het verhaal hierin speelt zich alleen af in een alternatieve wereld, die afwijkt van de reguliere tijdlijn in de Batmanverhalen. In de werkelijkheid van The Dark Knight Returns borg Batman zijn kostuum op na de dood van Jason Todd en haalt Kelly hem tien jaar later over opnieuw gemaskerd de straat op te gaan.

 

In andere media

 

Films

  • Robin werd gespeeld door Douglas Croft in de Batman filmserie uit 1943.
  • Robin werd gespeeld door Johnny Duncan in de Batman and Robin filmserie uit 1949.
  • Robin werd gespeeld door Burt Ward in de film Batman uit 1966.
  • Chris O'Donnell speelde Robin/Dick Grayson in zowel Batman Forever als Batman & Robin.

 

Series

  • Robin deed mee in de animatieserie The New Adventures of Batman.
  • Robin werd gespeeld door Burt Ward in de Batman serie uit de jaren 60.
  • Verschillende incarnaties van Robin kwamen voor in de series Batman: The Animated Series en The New Batman Adventures. In deze twee op elkaar aansluitende series werden zowel Dick Grayson als Tim Drake Robin.
  • Robin was een vast personage in de animatieserie Teen Titans.
  • Robin doet sinds het vierde seizoen mee in de animatieserie The Batman.
  • Robin werkt in de serie Batman: The Brave and the Bold ook samen met Batman maar heeft dan al wel Nightwing trekjes door bevelen te negeren.
 
Robin 

bron