Batarang

Een Batarang is een soort shuriken in een vorm die afgeleid is van een vleermuis .

De naam is afgeleid van de "Bat" van Batman en de "erang" van Boomerang.
het werd vroeger ook als Baterang gespeld in plaats van Batarang. 

De Batarang verscheen voor het eerst in Detective Comics #31 die in september 1939 uit kwam. Toen was het nog een metalen vleermuisgevormde Boomerang die eerst de vijanden raakte en daarna gewoon weer in de handen kwam van degene die de boomerang gegooit had. Later kwamen er nog varianten die opgevouwen werden om in Batman's utility belt te passen.

De Batarang heeft verschillende functies, zoals :

*het tegen voorwerpen of vijanden aangooien om te voorkomen dat de vijanden weg lopen.
*Batarang's met explosieven om obstakels uit de weg te ruimen of om villains tijdelijk te verlammen. 
*Batarang's met sonisch geluid om Vleermuizen aan te trekken.
*Niet te vergeten de Batarang met touw waardoor Batman tegen de muren op kon klimmen wat vooral erg populair was in de Batman Televisieserie van 1966.

In de Batman film van 1989 veranderde de Batarang met touw om tegen de muur op te lopen in een Bat-graple. Sinds die tijd hebben zowel de comic's als alle tekenfilmseries dit idee over genomen. Batman heeft in deze film nog wel een keer een opvouwbare Batarang met touw gebruikt om om de voeten van weglopende villains te gooien en daarna handmatig weer terug te trekken.

In Batman returns kwam een voorgeprogrammeerde Batarang voor die de voorgespecificeerde doelen raakte. Die werd echter door de hond van een circusartiest uit de lucht gehaald. later in de film werd die Batarang gebruikt om mensen te laten denken dat Batman iemand vermoord had.

In de Batman forever film had je een zilveren Sonar Batarang. De Batarang speelde een erg belangrijke rol in de film omdat Batman daarmee de machine kapot maakte waar alle informatie van de mensen in kwam. De Riddler werd daardoor na die tijd compleet gestoord.

In de Batman & Robin was het logo van de film gepasseerd op 2 soorten Batarangs, namelijk de Batarangs van Batman zelf en de vorm van de Throwing-birds van Robin er voor. 

In Batman Begins was de Batarang een shuriken in de vorm van het logo van de film. Hier gebruikte hij de Batarang ook meer als afleidingsmanouvre in plaats van doelgericht op de vijand te gooien. Dit idee van de shuriken past ook beter bij het verhaal van de ninja training die Bruce gevolgd heeft in de film.

In de live action films worden de Batarangs wel vaker in de vorm van het logo van de betreffende film gemaakt.

Batarangs worden vaak gebruikt maar bijna nooit bij naam genoemd zoals bij de Batmobiel en de Batcave het geval is. Dit komt voornamelijk omdat er veel kritiek kwam op de Batman Televisieserie van 1966 over het idee dat ze overal het voorvoegsel 'Bat' voor zetten.

In de tekenfilmserie Batman Beyond / Batman of the Future had Batman een pak waar de Batarang automatisch in de hand gegenereerd werd wanneer Batman een Batarang wou gooien.

In de tekenfilmserie The Batman waren de Batarangs omgeven met een blauwe gloed en gaven een appart zoemend geluid als ze door de lucht vlogen. Deze Batarangs waren ook scherp genoeg om door stalen pijpen heen te snijden. Robin had hier ook zijn eigen Batarangs die op hem waren aangepast. Ze hadden ook een beetje een andere vorm dan die van Batman maar voornamelijk de kleuren 'Rood in het midden met gele vleugels' waren anders.

De Batarang wordt ook wel gezien als vervanging van een pistool. Omdat Batman die namelijk verafschuwd sinds de dood van zijn ouders.

Nightwing,Robin,Batgirl en Batwoman hebben allemaal een eigen versie van de Batarang.

Nightwing noemt ze Wing-Dings en zijn in een vorm van een vogel gemaakt in plaats van een vleermuis.

Robin zijn Batarangs heten Throwing-Birds. Ze kregen voor het eerst bekendheid in 1997 in de film Batman & Robin. In de film is de Throwing-Bird Rood met een zilveren rand. Hij werd daar door een apparaat in de handschoenen weg geschoten.

Tim Drake gebruikt als de 3e Robin 'R' gevormde shurikens. In Teen Titans vol.3 heeft Robin een keer een Batmobiel van Gotham City naar San Francisco getransporteerd onder de noemer van het Batarang Budget. Waarna hij tegen de andere Teen Titans leden zegt dat het budget groter is dan ze waarschijnlijk denken. 

De Batwoman versie van tegenwoordig gebruikt miniatuur Batarangs.

Anarky gebruikt net als Tim Drake zijn eerste letter. Bij de versie van Anarky is de Batarang gevormd als een Cirkel met de letter 'A'.

Dan heb je ook nog een andere held Catman die zijn idee van Catarang's duidelijk heeft van de Batarangs. 

In de Serie Birds of Prey gebruiken ze cirkelvormige Batarang met het Birds of Prey logo.

 

 

b89
br
Batman Forever
Batman Forever Sonar
BR
BB
Throwing-Bird